Kawiarka, czyli moka pot, to kultowe urządzenie, które od dekad pozwala przygotować intensywną i aromatyczną kawę w domowym zaciszu. Choć sama obsługa kawiarki jest prosta, klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim doborze ziaren. Jaką kawę ziarnistą warto wybrać, by wydobyć maksimum smaku z kawiarki? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Kawiarka najlepiej wydobywa aromaty z kaw średnio i ciemno palonych. Dlaczego? Taki stopień palenia podkreśla nuty czekolady, orzechów, karmelu i delikatnej goryczy – idealne do esencjonalnego naparu, który przypomina espresso.
Unikaj bardzo jasnych palonek, typowych dla metod przelewowych – mogą dawać kwaśny i płaski smak.
Polecane style palenia:
Wybór między single origin (kawa z jednego regionu) a blendem (mieszanką ziaren) zależy od Twoich preferencji.
Jeśli lubisz bardzo mocną kawę o wysokiej zawartości kofeiny, blend z robustą może być dla Ciebie idealny.
Ziarna powinny być świeżo palone – najlepiej nie starsze niż 4–6 tygodni od daty palenia. Kupuj kawę w szczelnych opakowaniach z zaworem jednokierunkowym.
Do kawiarki miel kawę tuż przed zaparzeniem, na średnio-drobno – przypominający cukier kryształ. Zbyt drobne mielenie (jak do espresso) może dawać gorycz i zapychać filtr.
Wybierając kawę ziarnistą do kawiarki, postaw na:
Eksperymentuj – kawiarka to wdzięczne narzędzie, które pozwala odkrywać kawę na nowo każdego dnia.
111COFFEE.PL
Nasz sklep internetowy z kawą to przede wszystkim wysoka jakość i świeżość oferowanych kaw oraz szybka dostawa!
© 2025 111COFFEE.PL
Korzystając z naszej witryny zgadzasz się na stosowanie przez nas plików cookies
Polityka prywatności